Професионална гимназия "Г. С. Раковски"  

Четвъртък, 2021-05-06, 6.36.15

Влезли сте като Гост | Група "Гости"Добре дошли Гост | RSS


ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ
"Георги Сава Раковски" гр. Костенец

 

Новини

   

Професионална гимназия
„Георги Сава Раковски”
има удоволствието да Ви покани
на 18.12.2015 г. от 18:00 часа
в НЧ „Прогрес-1907” гр.Костенец
на празничен спектакъл
„Когато любовта говори…”,
посветен на 25-годишния юбилей
на училището
Откриване на изложба-базар
„Празнично вдъхновение” от 17:00 часа
в малкия салон на читалището.

 


Съобщение

  Откриването на новата учебна година е на 15.09.2015 г. (вторник) от 10:00 часа.
 Професионална гимназия „Георги Сава Раковски“ посрещна скъпи гости в Деня на отворени врати на 24.04.2015 год. Ученици от района, заедно със своите родители, посетиха учебното заведение, за да се запознаят със специалностите, материалната база, условията за теоретично и практическо обучение и възможностите за реализация след завършване на 12 клас.
     Съпроводени от своите придружители, гостите имаха възможност по интересен начин да се запознаят с различните направления като изработваха сами изделия от метал, декорираха мъфини, аксесоари и сувенири. В спортната зала членовете на спортен клуб „Матеда“, много от които възпитаници на гимназията, заедно със своя ръководител Трайко Ангелов, направиха демонстрации по самбо и бокс.
Изненадите продължиха с представяне на откъс от готвеното театрално представление /с участници ученици и преподаватели/ и с танц на танцовото студио към училището.
      Събитието завърши с коктейл, подготвен от клуб Кетъринг.
     Денят на отворени врати в ПГ „ Георги Сава Раковски” бе добра възможност да покажем кои сме и какви са целите ни, да бъдем заедно и да се гордеем с единството си. В бъдеще гимназията ни смята да превърне Деня на отворени врати в традиция и свой запазен знак.

Снимки от събитието


На 23.04.2015 година официално започна честването на 25 годишнината от основаването на Професионална гимназия "Георги Сава Раковски".
Празненствата стартираха с Кръгла маса на тема: "Георги Сава Раковски - символ на възраждащия се български дух".
В проучвателната дейност за живота, дейността и творчеството на патрона на училището се включиха всички ученици. На провелата се кръгла маса те представиха резултата от своя труд.

 

Снимки от събитието

 


 

 


 


Щастливи сме да съобщим, че наши ученички от 8,9, 10 клас, спортуващи в СК „МАТЕДА” под вещото ръководство на г-н Трайко Ангелов, спечелиха почетни места на Републиканско Първенство по БОРБА свободен стил за момичета , кадетки и девойки в гр. Сливен.

Това са: Йоана Стоичкова, Десислава Асенова, Александра Кирилова, Мария Барутска, Маргаритка Спасова и Кристина Лазова.

На провелия се ДЛОШ по САМБО за кадетки на 04.04.2015г. в зала "Локомотив" гр. София – бяха спечелени три медала за СК "МАТЕДА" гр.Костенец : златен Йоана Стоичкова - 70 кг. сребърен Стефани Алексова +70 кг. бронзов Десислава Асенова -44кг.

Шампионка на България за 2015 г. по САМБО - кадетки в кат.70кг. стана възпитаничката на ПГ „Георги Сава Раковски”, ученичка в 8 клас, Йоана Димитрова Стоичкова СК"МАТЕДА" гр.Костенец.

Поздравяваме нашите силни, красиви и упорити момичета и им желаем много спортни успехи, купи и медали!

 

 


На 06 април 2015г с писмо № ДК-07-СФ-5 от МРРБ, Дирекция Национален строителен надзор бе получено официално Разрешение за ползване на обект "Проектиране и изграждане на котелна и отоплителна инсталация на пелети в ПГ "Георги Сава Раковски".

Изградената инсталация е на стойност 187 619 лв. и е финансирана по Национална програма "Модернизация на материалната база в училище", Модул Подобряване на училищната среда.

На всички пожелаваме топла, уютна и комфортна учебна среда! Честито!


ДОБРА НОВИНА 

С гордост и радост заявяваме, че от днес 07.04.2015г. Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" е първото и единствено училище в община Костенец с изградена зона за безжичен и свободен достъп /Wi-Fi/ на територията на цялото училище.

През миналата година по национална програма „ИКТ В УЧИЛИЩЕ“ спечелихме финансиране за нова техника в два кабинета – кабинет Информатика и кабинет Професионална подготовка Туризъм– 2 сървъра и 20 терминални станции, мултимедия и интерактивна дъска.

По същата програма е изградена и новата Wi-Fi мрежа в училището .

Весела ваканция на всички и да си пожелаем повече добри новини през годината!


На 26.03.2015г. наши ученици от ХІІ клас посетиха Народното събрание на Република България по покана на народния представител Галя Георгиева. Учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на българския парламент. Групата присъства на част от пленарното заседание, разгледа Народното събрание и се запозна с неговата история.

Емоционално премина срещата с народните представители от София област - Ирена Коцева и д-р Петър Беков. Галя Георгиева поздрави младите хора за градивната енергия и огромния потенциал, които демонстрират. „Младите хора са бъдещето на България и ние трябва да гледаме на тях като на следващото поколение лидери. Вярвам, че те са тези, които ще продължат и занапред да работят за България“, категорична бе Георгиева. / по материал от агенция Фокус/


 

На 25 март 2015г,в Голямата зала на Общински съвет Костенец, Агенция за регионално развитие на Рила организира еднодневен семинар за селскостопански производители от община Костенец. 
На събитието бяха разгледани възможности за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, за биологично производство, за ползите от различните форми на сдружаване, способите за увеличаване на добивите в условия на планинско земеделие и др. Осигурени бяха лектори от Министерство на земеделието и храните, БАН, Национална служба за съвети в земеделието и др.
Професионална гимназия „Георги Сава Раковски” бе поканена за партньор и се включи в организирането на събитието, осигурявайки кетъринга за кафе-паузата и обяда.
Чудесно представяне на училището, на всички ученици и преподаватели от специалност „Организация на туризма и свободното време” !

 


На 06.02.2015 г в Конферентната зала на Професионална гимназия „Георги Сава Раковски” се проведе заключителна конференция по проект 2013-1-BG1-LEO01-08907  „Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване”, на която бяха отчетени реализираните дейности и постигнатите резултати в рамките на 18 месечния проектен цикъл.

На конференцията присъстваха г-жа Мария Тошева – старши експерт в РИО София-регион, г-н Йордан  Здравков – Председател на Общински съвет Костенец, г-жа Анета Кирова – началник отдел „Проекти на европейския съюз” в Общинска администрация  Костенец,  г-н Емил Зърнев – управител на балнеохотел  „Констанция“, г-н Стилян Спасов – собственик и управител  на хотел „Долна баня“, родители и ученици.

 


 

И през 2014/2015 учебна година училището ни се включва в Проект BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. В практиката ще участват 36 ученика от Х и ХІ клас, обучавани в специалностите "Организатор на туристическа агентска дейност" и "Машинен техник".

Практиката е с обем 240 астрономически часа, на реални работни места, под вещото ръководство на Наставник /работещ във фирмата - партньор специалист/ и Наблюдаващ учител. Всеки успешно преминал практиката получава Сертификат и стипендия в размер на 300 лева.

Наши партньори са 7 фирми от района, с управителите, на които бяха подписани договори за взаимно сътрудничество.

На практикантите желаем постоянство и упоритост в овладяването на нови знания и умения.

Специални благодарности и спорна работа на нашите партньори : Балнеохотел "Констанция", Хотел Долна баня, Ресторант-градина Момин проход, Кафе сладкарница "Стивон", "ИВКОМ- 63" ЕООД, "АДИМЕКС 2000" ООД, ЕТ "ИРУМ- Иван Илчев",

             


Уважаеми Директори и ръководители, благодарим за съдействието за провеждане на обучението за разработване на малки проекти за развитие на местната общност, организирано от МИГ Костенец 2010! Вашите ученици се представиха отлично, вярваме, че е било полезно и интересно за всички.

Скъпи ученици, благодарим за активното участие и ентусиазма, ще работим за реализиране на вашите идеи в бъдеще, за което ще разчитаме и на вашето съдействие и помощ.
Статията за обучението е публикувана на нашия сайт, раздели „новини” и „обучения”:

http://www.mig-kostenetz.com/index.php/obuchenia/247-obuchenie-uchenici-za-razrabotvane-na-proekti
и ще бъде отразена във фейсбук профила ни 
https://www.facebook.com/MIGKostenetz2010

Поздрави и успешна седмица!

Любка Станкова – изп. директор на МИГ Костенец 2010


Завърши посещението в Испания по проект № 2013-1-BG1-LEO01-08907 "Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване". 

Учениците от Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" посетиха „Ел Хенералифе“, "Алхамбра", град Малага и Мадрид. Проведоха практика на реални работни места в хотели, туристически агенции и ресторанти в Гранада. Натрупаха опит и неповторими преживявания, създадоха приятелства и  се докоснаха до нова и различна култура...

Снимки от посещението можете да намерите на страницата на училището във Facebook 


По проект № 2013-1-BG1-LEO01-08907 "Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване" учениците от Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" работиха на реални работни места в хотел, туристически агенции и ресторанти в Гранада, Испания.


По проект № 2013-1-BG1-LEO01-08907 "Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване" учениците от Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" посетиха Малага, град на Средиземно море.


По проект № 2013-1-BG1-LEO01-08907 "Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване" учениците от Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" посетиха „Ел Хенералифе“ (на испански: El Generalife) - лятната резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите.

Дворецът и градините към него са създадени по времето на султан Мухаммад III (1302-1309) и са преустроени малко по-късно при управлението на султан Исмаил I (1313-1324).

Разположен е на хълм, който се намира в съседство с хълма, на който е разположен дворецът „Алхамбра“, заедно с който, както и с квартала Албаисин, са включени като ансамбъл в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО като паметник на ислямската ахитектура;

 

 


По проект № 2013-1-BG1-LEO01-08907 "Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване" учениците от Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" посетиха Алхамбра /или Аламбра/ крепост и архитектурен комплекс в Гранада, южна Испания, датираща от мавърския период. До 1492 г. Алхамбра е резиденция на мавърските владетели, а в момента е паметник на ислямската архитектура. Заедно с „Хенералифе“ е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 м², обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. В Аламбра по невероятен начин се преплитат мюсюлманската и християнската традиция, сътворили поразяващ с богатство и изящество дворец. с невероятна резба върху камък, разноцветни керамични плочки и високи дървени покриви. В центъра на дворчетата задължително има малки езерца с различни по форма водоскоци, а самите те са потънали в зеленина. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града — Албаисин. Алхамбра е свързан с Хенералифе посредством закрита алея, която преминава през пролома, разделящ двата дворцови комплекса.

През 2007 г. Алхамбра участва в кампанията „Новите седем чудеса на света“.


По проект № 2013-1-BG1-LEO01-08907 "Трансфер на добри практики от испанския опит в туристическото обслужване" учениците от Професионална гимназия "Георги Сава Раковски" посетиха  Мадрид.


\

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова утвърди паралелката с прием след завършен 7 клас

 

\


Професионална гимназия „Георги Сава Раковски” е училище-гнездо за подаване на заявления за прием след 7 клас за учебната 2014/2015г.

              Заявления се подават всеки ден от 17.06.2014г. до 20.06.2014г. в Сграда 2, Конферентна зала от 8:00 до 18:00 часа.

 


По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост г-жа Любка Йорданова и г-н Кирил Добрев са удостоени с грамоти за доказан висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност, за постигнати значими резултати в образователно - възпитателния процес. 
Честито!

 

 


СКРЪБНА ВЕСТ

На 19.05.2014г. почина ЙОРДАН НИКОЛОВ ГЕОРГИЕВ.

Завърши жизнения си път един достоен и всеотдаен човек. Дългогодишен учител и професионалист, възпитал поколения ученици в любов към спорта.
Творческа и активна личност, през 1990г. поставя началото на средно професионално училище в гр. Костенец и е негов директор до 1998г.

Колективът на Професионална гимназия „Георги Сава Раковски“ изказва искрените си съболезнования на близките му.

ПОЧИВАЙ В МИР!

 


УТВЪРДЕН ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015 ГОДИНА

ПРИЕМ СЛЕД 7 КЛАС

 НОВА ПРОФЕСИЯТА "ЕКСКУРЗОВОДСТВО" С ИНТЕНЗИВНО ИЗУЧАВАНЕ НА ИСПАНСКИ ЕЗИК

 


Представителна изява по проект "Успех" на клуб "Кетъринг и карвинг"


Патронен празник

      На 11.04.2014г. в конферентната зала на ПГ „Георги. С. Раковски” се отбеляза годишнина от рождението на Георги Сава Раковски – патрон на училището.

      Празникът включваше  есета на ученици от XI клас на тема „Моята представа за Георги Сава Раковски” и портрети на патрона на училището, нарисувани от ученици от VIII и IX клас. Част от програмата бе и историческа викторина, обхващаща епохата на Възраждането.За положения труд и за своите изяви учениците бяха наградени от госпожа Черешарова.

Урок по родолюбие изнесоха Марио Мишев и Иван Кънчев от bulgarianhistory.org, които бяха наши гости и споделиха празника ни. Те убедиха  учениците от  необходимостта да се  познава историята ни и представиха интересни клипове и снимки, посветени на подема на България след Освобождението.

      На празника присъстваха и гости от община Костенец.

      Тържеството завърши с коктейл-изненада, подготвен от учители и ученици на ПГ ”Георги Сава Раковски”.


 

На 22.03.2014г. учениците от клубовете по проект "Успех" "Цветарство", "През обектива" и "Екология и здравословен начин на живот" посетиха Университетска ботаническа градина към СУ "Св. Климент Охридски" .

 

 


ТРЕТИ МАРТ

     Трети март е един от най-великите празници, които ние с гордост честваме. 

Учениците от ПГ "Георги Сава Раковски" отбелязаха празника с вълнуващо тържество. Под умелото ръководство на преподавателите по БЕЛ г-жа Петрова и г-ца Попгенова, те представиха презентация за 3 март, прочетоха стихове и есета, посветени на великата дата.

  

По Национална програма Информационни и комуникационни технологии" Професионална гимназия „Георги Сава Раковски" обнови компютърния си кабинет и изгради нов. 21 терминални работни места на стойност 18 000 лв. ще дадат възможност на всички ученици да усвоят новостите в ИКТ и да се изградят като високо квалифицирани професионалисти.


Състезание "Познаваш ли родния край"

1 октомври беше вълнуващ ден за учениците на ПГ „Георги Сава Раковски”. Седем отбора от седемте класа на училището, екипирани и въоръжени с хъс и състезателен дух, се втурнаха да покоряват препятствия в състезанието „Познаваш ли родния град?” 


Училището в тишината свети

училището дава ти билети

за нови градове и разстояния,

за нови истини и изпитания.

 

На 16 септември 2013г. от 10 часа - откриване на учебната година. 

 


 

СЪОБЩЕНИЕ 

 

     С радост съобщаваме на всички наши ученици и приятели, че спечелихме европейски проект за практики в чужбина „Леонардо да Винчи”. През юли – август 2014г. 20 наши ученици ще имат прекрасната възможност да изкарат лятната си практика в 5 звездни хотели и ресторанти в Гранада, Испания, където ще могат да почерпят от опита на страна с дългогодишни традиции в туризма.
 
        Проектът е на стойност 51 502 Евро. 
 
    Още едно предизвикателство, което ни предстои!

 

 


СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми ученици и родители,

 
НАПРАВЕТЕ СВОЯ ИНФОРМИРАН ИЗБОР!

 

По повод зачестилите слухове и нападки срещу Професионална гимназия ”Георги Сава Раковски”, ние – учителите и служителите – сме длъжни да заявим:

1. Всеки наш ученик, успешно издържал Държавните зрелостни изпити, получава Диплома за завършено средно образование.
2. ПГ „Г.
С. Раковски” е единственото училище на територията на общината, което легитимно издава Свидетелство за професионална квалификация. На практика това означава, че заедно с Диплома за завършено средно образование учениците получават професия, с която добре подготвени и със самочувствие могат да търсят реализация на пазара на труда, а също така и да продължат образованието си във всяко висше учебно заведение. 
3. ПГ „Г
.С.  Раковски” е против неколегиалния начин, по който се провежда кампанията по План-прием 2013/2014 и ще продължи да се ръководи от принципите на толерантност, уважение и зачитане правото на избор на всеки ученик.

 

Всеки, който се нуждае от точна, коректна и пълна информация е добре дошъл: 
всеки делничен ден от 8,30 до 17,30 ч. в административната сграда на ПГ „Г. С. Раковски", Костенец, ул.”Св. Св. Кирил и Методий” №5, тел. 47-24; 20-04.

 

 

 


Професионална гимназия - образование плюс квалификация

 


Достойно представяне на наши ученици

на конкурса "Училище на бъдещето",

който беше организиран от фондация "Заедно в час" и Форбс.

 

 


 

Последно сбогом на Учителя, Приятеля и Колегата Иван Иванов

Почивай в мир!

 


 

20.05.2013г. - ученици от ПГ "Г. С. Раковски" посетиха Министерски съвет

 


Ученици от ПГ "Г. С. Раковски" взеха участие във Финансов семинар, организиран от от Visa Европа

 


 

По традиция в ПГ "Г. С. Раковски”на 22 и 23.04.2013г. бяха отбелязани

 

Денят на Земята и

 

Световният ден на книгата и авторското право.

 


 

ПОКАНА

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ

„ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ” ГР. КОСТЕНЕЦ

КАНЯТ ВСИЧКИ, КОИТО ТЪРСЯТ КРАСИВИ, РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ВЕЛИКДЕНСКИ СУВЕНИРИ И ИЗДЕЛИЯ ЗА БИТА НА

ИЗЛОЖБА – БАЗАР

„ВЕЛИКДЕНСКИ БАГРИ”

26.04-30.04.2013Г.

Меню на сайта
СНИМКИ
Новини
[2021-04-14]
Непознатият Раковски (0)
[2021-04-11]
200 години от рождението на Раковски (0)
[2021-02-19]
Технологична работилница в ПГ (0)
Търси
Форма за вход
Copyright MyCorp © 2021